Muškát moravský
    zpět na hlavní stránku
Synonyma: Mopr, Moravský muškát
Zápis v LRO: od roku 1987 jako Mopr, od 1991 jako
Moravský muškát, od 1993 jako Muškát moravský
Původ: Muškát Ottonel x Prachtraube, vyšlechtil V. Křivánek v Polešovicích
List: kulatý, mělce 5 laločnatý, hladký, řapíkový výkrojek většinou otevřený

 

Hrozen: střední až větší, hustý



Bobule: žlutozelená s ojíněním, dužina polomasitá, muškátové chuti
Semeno:
Jednoleté dřevo
a zimní pupeny: krátká internodia, světle hnědé dřevo, zavalité, špičaté pupeny



Začátek rašení: koncem dubna, včelka ochlupená, okraje lístků narůžovělé



Růst: vrchol žlutozelený s bronzovým odstínem, ochlupený, bujný růst, krátká internodia, hodně zálistků



Odolnost k mrazům: dobrá
Odolnost k chorobám: slabá k peronospoře
Odolnost proti škůdcům: napadána sviluškami a roztoči
Kvetení: kvete postupně, v polovině června, nesprchá
Zrání: dozrává koncem září, je potřeba sklízet podle obsahu kyselin, které se přezráním ztrácí
Plodnost: vysoká, 10-15 t/ha
Víno: aromatická vína
Poloha a půda: plastická odrůda, suchá půda oslabuje růst a snižuje kvalitu hroznů
Podnož: K5BB, bujně rostoucí
Řez: vyhovuje vysoké vedení
Poznámky: na rozlohu vinic zatím nejúspěšnější domácí novošlechtění

Literatura: Pomologický atlas, Kutina Josef 1991
                Vinohradnictví - odrůdy révy vinné, Pavloušek P., MZLU 1999

Ampelografická charakteristika podle European Vitis Database: Muškát Moravský

zpět na hlavní stránku
doplňky, opravy, připomínky:
autor: Ján Matiašovic