Isabella

  zpět na hlavní stránku

Synonyma: Jahodový hrozen, Captraube

Zápis v LRO: ne

Původ: pravděpodobně hybrid Vitis labrusca x Vitis vinifera z USA, podobá se V. labrusca


List: střední až velký, většina listů má laloky jen naznačené, na spodní straně je list silně ochlupený, stříbřitý s hnědým podkladem, řapíkový výkrojek široce otevřený


Hrozen: střední až malý, řídký  


Bobule: velké, tuhá červená slupka, slizká až masitá dužina, výrazná chuť liščiny

Semeno:

Jednoleté dřevo a zimní pupeny: hladké, tmavě červené


Začátek rašení: první polovina dubna, včelka velmi silně ochlupená, červenobílá, mladé výhony jsou načervenalé až nahnědlé, silně ochlupené


Růst: střední až bujný

Odolnost k mrazům: dobrá

Odolnost k chorobám: nevyžaduje chemickou ochranu

Odolnost proti škůdcům: slabší k fyloxéře

Kvetení:

Zrání: koncem září, cukernatost 15-17 ºČNM, málo kyselin

Plodnost:

Víno: pro člověka nezvyklého na "samorodáky" prakticky nepitelné pro velmi silnou liščinu

Poloha a půda:

Podnož: neroubuje se, ale řízky špatně koření

Řez: lze najít ve starých vinicích vedených na hlavu

Poznámky: S vínem z této odrůdy jsem se setkal jen jednou v životě, i hrozny jsou většinou lidí odmítány pro velmi silnou pachuť liščiny. V Evropě se začala rozšiřovat před révokazovou kalamitou a je jejím možným zdrojem.

Literatura: Ekologické vinohradnictví, Sedlo J. 1994

zpět na hlavní stránku
opravy, připomínky:

autor: Ján Matiašovic
         David Urbásek