Irsay Oliver
         zpět na hlavní stránku
Synonyma: Muscat Oliver, Zolotistyj rannij
Zápis v LRO: 1975
Původ: Bratislavské bílé x Čabanská perla, vyšlechtil Pál Kocsis r. 1930 v Maďarsku



List: středně velký, většinou 5-ti laločnatý, hladký, řapíkový výkrojek lyrovitý, otevřený

 

Hrozen: velký, často na dlouhé stopce, kónický



Bobule: kulaté, středně velké, žluté, sladké, výrazné muškátové aroma
Semeno:
Jednoleté dřevo a zimní pupeny: hnědé dřevo s dlouhými internodii, špičaté pupeny



Začátek rašení: druhá polovina dubna, včelka zelenobílá, ochlupená



Růst: dlouhá internodia, vrchol téměř hladký, zelený, stonek z jedné strany načervenalý



Odolnost k mrazům: slabší, zejména k jarním mrazům
Odolnost k chorobám: citlivá na peronosporu, ale vzhledem k dlouhým internodiím jsou keře řídké a dobře se ošetřují postřikem
Odolnost proti škůdcům: zralé hrozny jsou lákavé pro hmyz
Kvetení: začátkem června
Zrání: rané, koncem srpna až začátkem září
Plodnost: 5-9 t/ha
Víno: vysoce aromatické s nižším obsahem kyselin
Poloha a půda: doporučují se teplé polohy a lehčí, ale úrodná půda
Podnož: K5BB, bujně rostoucí
Řez: vyhovuje vysoké vedení
Poznámky: výborná i jako stolní odrůda, u nás se většinou zpracovává na vynikající burčák

Literatura: Vinohradnictví - odrůdy révy vinné, Pavloušek P., MZLU 1999
               
Pomologický atlas, Kutina Josef 1991
Další stránka s popisem.

zpět na hlavní stránku
doplňky, opravy, připomínky:
autor: Ján Matiašovic
         David Urbásek