Erilon

  zpět na hlavní stránku

Synonyma: L-3-9-25

Zápis v LRO: ne

Původ: (Frankovka x Cabernet Franc 6/76) x (Merlot x S 13666), sdružení Resistant, Morava

List: středně velký až velký, hrubý, laloky většinou málo výrazné, rub ochlupený, řapíkový výkroj mírně překrytý


Hrozen: středně velký až velký, kónický až křídlatý.


Bobule: kulatá, střední velikosti, v plné zralosti tmavě žlutá, na osluněné straně až hnědá. Slupka pevná, dužina řídká. Výrazná kořenitá chuť. Při přezrání je zbarvena do hněda, mdlé chuti bez kyselin a aroma.

Semeno:

Jednoleté dřevo: vroubkované, světlé, šedavě hnědé.

Zimní pupeny:

Začátek rašení: 2-4 týden dubna, včelka narůžovělá


Růst: bujný, vrchol ochlupený, načervenalý


Odolnost k mrazům: k zimním mrazům slabší než ryzlink vlašský.

Odolnost k chorobám: na základě 10-ti letého pozorování je citlivost k perenospóře na úrovni evropských odrůd nebo jen málo zvýšená. K oidiu je odolnost dobrá. K plísni šedé jen střední odolnost, v sušších místech jsou hrozny řidší a k plísni šedé mají odolnost dobrou.

Odolnost proti škůdcům: odrůda je náchylná na erinózu (plstnatost) - inspirace pro název?

Kvetení:

Zrání: koncem září, při přezrání ztrácí kyseliny, 18-20 ºČNM.

Plodnost: vysoká.

Víno: velmi náchylné na oxidaci už při kvašení. Výrazná kořenitá až kopřivová vůně i chuť.

Poloha a půda: vyhovují sušší polohy, kde se omezí velmi bujný růst a méně husté hrozny jsou dobře odolné k plísni šedé.

Podnož:

Řez: plodí i na krátkém dřevě.

Poznámky: Plodná odrůda se zvýšenou odolností k chorobám. Víno má aroma typu Sauvignon. Pro jeho dobrou kvalitu bude nutno zvládnout agrotechniku (zatížení keřů), odhad optimální aromatické zralosti a reduktivní technologii zpracování vína.

Literatura: http://genbank.vurv.cz

zpět na hlavní stránku
opravy, připomínky:

autor: Ján Matiašovic