Hibia
zpět na hlavní stránku
Synonyma: BV-34-14-1
Zápis v LRO: ne
Původ: Hibernal (Seibel 7 053 x Ryzlink rýnský
) x Bianca (SV 12375 x Bouvierův hrozen), šlechtitel M. Michlovský a kol.



List: středně velký, puchýřnatý, trojlaločnatý až celokrajný. Řapíkový výkrojek lyrovitý, otevřený. Na rubu list slabě ochlupený a žilky mírně štětinaté.

   

Hrozen: malý až středně velký, kuželovitý, středně hustý


Bobule: zelenožlutá, malá, kulatá. Dužina je rosolovitá, velmi dobré chuti, velmi atraktivní pro vosy a sršně. Cukernatost moštu 18-25 °NM při obsahu kyselin 8-11 g/l.



Semeno:
Jednoleté dřevo a zimní pupeny: reví hnědé, čárkované, pupeny zahrocené



Začátek rašení: střední, včelka ochlupená, zelenobílá s červenými okraji mladých lístků



Růst: střední až bujný, mladý vrchol světle zelený s jemně bronzovým nádechem



Odolnost k mrazům: velmi dobrá
Odolnost k chorobám: dobrá až velmi dobrá k perenospoře i oidiu, velmi malá k botrytidě. Hrozny jsou velmi náchylné k hnití.
Odolnost proti škůdcům: dobře vyzrálé hrozny jsou atraktivní pro vosy
Kvetení: středně pozdní
Zrání: polovina září, dosahuje vysoké cukernatosti (běžně 24-26 NM)
Plodnost: střední, pravidelná
Víno: z dobře vyzrálých hroznů velmi dobré, tělnaté víno s květinovým buketem přecházejícím do tónů žlutého ovoce. Hrozny jsou velmi chutné.
Poloha a půda: méně náročná na polohu
Podnož: vhodné středně vzrůstné podnože
Řez: dlouhý i krátký
Poznámky: Velkým nedostatkem odrůdy je téměř každoroční hnití hroznů. Děkuji panu Oldřichu Řezáčovi za umožnění fotografovat v jeho vinici.

Literatura: Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy, Sotolář Radek, viz linky

zpět na hlavní stránku
doplňky, opravy, připomínky:
autor: Ján Matiašovic